Contact Kluizenwijzer

1 augustus 2023

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbraakwerende kluis?

Wanneer is een kluis eigenlijk inbraakwerend?

Een kluis is eigenlijk pas inbraakwerend als er een certificaat is wat die inbraakwering bevestigt. Inbraakwering kan getest worden volgens 2 normen: EN 14 450 en EN 1143.

Verschillende inbraakwerende klasses

De beste inbraakwerende kluizen zijn getest volgens EN 1143. Deze norm is onderverdeeld in klasses, welke lopen van 0 tot en met VII. Over het algemeen worden de klasses in EN 1143 weergegeven in Romeinse cijfers, waarbij 0 de lichtste is. Hoe hoger de klasse, hoe zwaarder de test is die de kluis heeft ondergaan. Oftewel hoe hoger de waarde die opgeborgen moet worden, hoe hoger de klasse die gekozen moet worden. Het advies over welke klasse kluis aan te schaffen is dan ook afhankelijk van de waarde die er in opgeborgen gaat worden. We geven dat weer in de zogenaamde “indicatie waardeberging”.

Wordt iedere kluis dan getest? Nee, zeker niet. Er wordt een ontwerp gemaakt, waaruit een serie afmetingen volgt. Van die serie worden een aantal modellen getest, waar na goedkeuring het certificaat voor wordt verleend. Binnen een maattolerantie van 15% mogen dan kasten van dezelfde constructie uitgebracht worden onder hetzelfde certificaat.

 

ECB-S, de waakhond van de inbraakwerende certificaten

De Europese brancheorganisatie ECB-S bewaakt de kwaliteit van de certificaten door kwalitatief goede laboratoria te accrediteren om namens ECB-S volgens de vastgestelde normen testen uit te voeren en certificaten af te geven. Dit om wildgroei in testinstanties te voorkomen. Een gecertificeerde kluis heeft altijd een bewijs van dit certificaat aan de binnenzijde van de deur, in de vorm van een label. Er moet ook altijd een PDF-versie van het certificaat beschikbaar en opvraagbaar zijn.

Duur geldigheid inbraakwerend certificaat

Omdat de ontwikkeling van (inbrekers-)gereedschappen door gaat worden de certificaten altijd afgegeven voor een bepaalde tijd. Daarna dienen de certificaten verlengd te worden. Het tijdsframe op een certificaat van een kluis moet altijd corresponderen met de productiedatum die op het label in de deur is aangegeven.

Zo kun je er altijd zeker van zijn dat een kluis met door ECB-S afgegeven certificaat ook daadwerkelijk voldoet aan de norm die er voor staat.

 

  

 

Verschillende gecertificeerde sloten

Tot en met EN 1143 klasse III worden alle kluizen voorzien van minimaal 1 slot. Vanaf klasse IV hebben kluizen minimaal 2 sloten. Dit kunnen sleutelsloten zijn, maar ook cijfersloten, al dan niet elektronisch. Eén ding hebben kluissloten altijd gemeen: ze zijn gecertificeerd volgens de norm EN 1300. Dat geldt zowel voor de sleutelsloten als voor de cijfersloten. Daarom kunnen we de vaak gestelde vraag “is een cijferslot wel net zo veilig als een sleutelslot?” volmondig met ja beantwoorden.

  

 

Zekerheid in uw veiligheid Grote voorraad Maatwerk Zakelijk & privé oplossingen

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over één van onze producten?
Neem dan contact met ons op.

Bel ons Mail ons

* Deze velden zijn verplicht.
Download onze catalogus hier