Contact Kluizenwijzer

3 februari 2023

Gecertificeerd verankeren

Gecertificeerd verankeren

Al lange tijd is het regel dat kluizen met een gewicht tot 1000 kg deugdelijk verankerd dienen te worden. Het begrip ‘deugdelijk’ is hierbij eerder niet helder omschreven geweest. Om hier verandering in te brengen heeft de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van kluizen en brandkasten, Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) het protocol ‘gecertificeerd verankeren’ opgesteld waarin is aangegeven waaraan een deugdelijke verankering aan dient te voldoen.

Hierbij is het natuurlijk zaak dat installateurs van kluizen goed worden opgeleid om verankeringen conform de eisen te kunnen uitvoeren. Hiervoor is in samenwerking met SOBA Security Opleidingen de cursus ‘erkend verankeraar kluizen’ ontwikkeld. De opleiding heeft tot doel de kwaliteit van de verankering van EN1143-1, EN1143-2 of EN14450 gecertificeerde producten op het gewenste niveau te brengen.

Het theoretische deel van de opleiding is samengebracht in een online opleidingsmodule welke onder auspiciën staat van SOBA. Het theoretische deel van de opleiding wordt afgesloten met een examen welk wordt afgenomen door examenbureau Exapol. De opleiding wordt afgerond met een praktijkdag en afsluitende verankeringsproef.

De verankeraar dient bij iedere verankering de kwaliteit van het anker te meten aan de hand van een uittrekproef. Afhankelijk van de uitkomst van deze proef in combinatie met de verankeringsondergrond leidt tot dit tot de afgifte van een verankeringscertificaat in verankeringsklasse A1 of A2. A1 geeft aan dat de kluis volledig conform richtlijnen is verankerd. In sommige situaties is verankering A1 niet mogelijk. Zoals in situaties met een houten vloer of aanwezigheid van vloerverwarming. Door toepassing van aanvullende verankeringsmaatregelen kan een goede verankering toch worden gerealiseerd. In deze gevallen kan een A2 certificaat worden afgegeven. Als een A-certificering niet mogelijk is zal een verankeringscertificaat B worden afgegeven wat aangeeft dat de verankering is uitgevoerd op basis van best practice.

Het gecertificeerd verankeren van producten gecertificeerd volgens EN14450 level S1 en S2 en EN1143-1 klasse 0 maakt inmiddels onderdeel uit van het VRKI 2.0 (Verbeterde Risico Klasse Indeling) van het CCV waarbij gecertificeerd verankeren de voorkeur heeft. Vanaf 1 januari 2024 is gecertificeerd verankeren voor producten vanaf klasse I (EN1143-1 en EN1143-2) verplicht. Met het opnemen van de regeling in VRKI 2.0 zullen verzekeraars in toenemende mate gaan vragen om een verankeringscertificaat als onderdeel van de voorwaarden. Certificaten kunnen door de verankerende ondernemingen worden besteld via de website van de VGW.

De opleiding ‘erkend verankeraar kluizen’ kan gevolgd worden door iedereen die zich bezig houdt met verankeren van kluizen. Meer info hierover is te vinden op de website van SOBA: https://www.soba.nl/opleidingen/inbraakbeveiliging/overig-inbraak-en-onderhoud/erkend-verankeraar-kluizen

Zekerheid in uw veiligheid Grote voorraad Maatwerk Zakelijk & privé oplossingen

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over één van onze producten?
Neem dan contact met ons op.

Bel ons Mail ons

* Deze velden zijn verplicht.
Download onze catalogus hier